Twitter’da neler oluyor diye herkes birbirine soruyor. Gazeteler işkembe-i kübradan haberler yapıyor. Twitter’ı sadece içine yazacak kadar tanıyan insanlar inanılmaz teknolojik açıklamalar getiriyorlar. Herkes ya panik oluyor ya da işi olmayacak yerlere bağlıyor. Bu konuda neyin ne olduğuna yönelik birkaç küçük noktayı her zamanki gibi maddeler halinde sizlerin önünüze koymak istiyorum:
- Twitter Türkiye’de bilgilendirme misyonunun dışına çıktı: Haydi taraftarlar takipleşiyor, haydi şarkıcı genç oğlanları sevenler takipleşiyor diyerek sadece takipçi sayısı yüksek olan ama birbirlerine bakıp ee daha daha ne var ne yok diyen ve içerik üretemeyen bir sosyal medya imparatorluğu yarattık.
- Bırakın kendine profil resmi belirlemeyi, kendini iki satırla tanıtacak yetenekte olamayan insanlar; içinde bir satır bile olmayan hesaplarının neden kapatıldığının hesabını sormaya başladı.
- Twitter üstünde yazdıklarıyla değil takip edildikleriyle övünmeye başlayınca ortaya yeni bir takipçi satın alma dünyası doğdu. Takipçi kazanmak için bir sisteme kaydolan akıllı insanlar farkına varmadan anlamsız birçok insanı takip etmeye başladı. Birileri de onların sırtından para kazandı.
- Takipçi satın alma işini 1 milyon kişi satın almaya kadar getirenler kendilerini bir şey sanmaya başladı. Sonuçta zerre kadar konuşmayan ama bol takipçisi olan insanlar türedi. Twitter kafayı yedi…
- Karşıt görüşteki insanlar birbirlerini ihbar etme şikayet etme partileri düzenlemeye başladılar. Farklı gruplar kendi içlerinde saldıracak adam isimleri belirleyerek onları SPAMcı ilan etmeye başladı ve hesabının kapatılması için adımlar atmaya çalıştı. Twitter içindeki insanlar kendilerine gelen bu yoğun ihbarlar karşısında aptala döndüler. Çünkü bu ihbar mekanizmaları birbirine saldırmak için değil, insanların karşılıklı daha iyi konuşmasını sağlamak amacıyla kurulmuştu.
- Twitter ilk temizliğe gittiğinde hemen aha sansür, aha hükümetle Twitter anlaşması söylemleri ortalığa çıktı. Hayır efendim herkeste o kadar çok sahte takipçi ve kullanıcı var ki Twitter onlara bir süreliğine de olsa dur demek istedi. Twitter’ın ne derdi olacak ki çapulcunun sesini kısacak? Bizzat CEO’su ağzından Türkiye zikredilerek herhangi bir gruba karşı herhangi bir hükümetle aralarında ortak hareket etme anlaşması olmadığı belirtildi.
- Twitter bir platform. Karşılıklı fikir beyan edebilmek için kurulmuş bir platform. Karşılıklı olmayınca, fikir beyan etmeyince buranın bir anlamı kalmıyor.
Bu arada Twitter’ın bundan yollar önceki halini bilen biri olarak söyleyeyim: Twitter’dan şikayet etmemeliyiz. Çünkü biz gelmeden önce gayet iyi bir yerdi orası. Onu biz bozduk.