Pop tarihimiz entelektüel tarihimizle aynı hizada gitmiyor. Eskiden dinlediğimiz şarkları sonradan öğrendiğimiz şeylerle harmanladığımızda karşımıza çok acayip şeyle çıkıyor. Alpay’ın çalıp söylediği Madridli Maria şarkısı da bunlardan biri. Öncelikle gelin beraber sözlerine bir bakalım:
dün yine gezindim anılarda
madrid’in arka sokaklarındaandım seni maria, maria magdalena
sevmiştim bir zamanlar seni çılgıncaoyna maria, maria, maria magdalena
sevmiştim bir zamanlar seni çılgıncamadrid gecelerinde yalnız o vardı
kadehler hep onun için kalkardıoyna maria, maria, maria magdalena
sevmiştim bir zamanlar seni çılgınca (2 kez)maria magdalena
sevmiştim bir zamanlar seni çılgınca, çılgınca
E peki oldu mu bu Alpay abi? Biz seni İzmirli aynı Julio İlgesias tadında futbolculuktan müziğe geçmiş güzel bir abimiz olarak bilirdik. Ama sen gittin Hristiyan kültürünün en tartışılan ikonlarından birini şarkında oynattın aşık oldun.
Kimdir Maria Magdalena bir bakalım tarihin tozlu yapraklarına: Batı kilisesi Maria Magdalena’yı (yazması çok uzun bundan böyle MM diyeceğim kendisine) yıllarca bir fahişe olarak andı. Olsa yeni ahitte asla böyle bir tanımlama bulunmamaktaydı. Bazıları onu kadın hareketinin ilk liderlerinden biri olarak tanımladı. Bazıları onu sahip olmadığı iffeti arayan bir kişilik olarak tanımladı. Adına dini bayramlar tatil günleri ve festivaller düzenlendi. Öyle ya da böyle Hristiyanlık için en tartışılan isimlerden biri oldu.
Sonra bizim şarkıcı Alpay efendi 1984 yılında çıkardığı bir albümün içine Maria Magdalena ismini yapıştırıverdi. Ne hakla? İade-i itibar mı yaptı MM’ye? Yok artık. Bizim haddimize mi? Türkiye’de darbeden yeni çıkmıy ülkede Hristiyanlık propagandası mı yaptı? Yok artık hala MM’yi tanımaz ülkemin nüfusunun yüzde 98’i… O zamanlarda kimse tanımaz desek hiç de yanlış olmazdı. Peki o zaman ne? Şarkıyı defalarca dinledim. Sözlerini üst üste okudum. Bir anlam veremedim. Eğer bu konuda söyeyecek bir sözü olan varsa lütfen katkıda bulunsun.
Maria Magdalena’yı “oooh oyna yavrum yandaaan” diyerek oynatmak, Hazret-i İsa’nın neredeyse bekarlık yeminine malolacak şahsiyeti şarkılaştırmak bizim olayımız mıdır?
Bir düşünelim bunu…