Placeholder Photo
/

Sosyal medyada politikacı ve seçmenler ne yapmalı?

sosyal medya politikaSosyal Medya Politika anketiyle ilgili araştırmanın tüm yazılarına ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz

Sonuç bölümüne gelip olayı noktalamak gerekirse… Benim bu anketten aldığım dersleri ve politikacı ve sosyal paydaşlarına önerilerimi maddeler halinde toparladım:

  • Kullanıcılar verdikleri cevaplarda politik fikirlerini Twitter üstünden ifade etmek istediklerini söylüyorlar. Yani beğensek de beğenmesek de ezici kullanıcı sayısına sahip Facebook daha çok oyun ortamı gibi gözüküyor.
  • Kullanıcılar oradan bir şeyler almak istiyor. Orada kimsenin göremediği şeyleri öncelikli olarak görmek istiyor. Seçilen isimlere baktığımızda beğeni kitlesinin yoğunlaştığı kişiler böyle yapıyor. Televizyonda söylenenlerin orada tekrarını kimse yemiyor.
  • Kullanıcıları çapraz sorguladığımızda karşımıza fikirlerin değişebilme ihtimali çıkıyor. Ama bunları değiştirebilecek olanlar gazete ya da televizyonda söylenenler değil. Artık belli ki o devirler kapanmış. Yani politikacıların sosyal medya ve internete yönelik iletişim hazırlaması şart. Bu bakış açısıyla özellikle iktidarda olmayan politikacıların televizyonlar bize yeterince yer vermiyorlar söyleminin artık yanlış olduğunun görülmesi lazım.
  • Televizyon ve radyo özellikle bitmiş. Orası eğlencelik çıtır çerez bir yer olarak anılmalı… E hani internetin geleceği videolardı söylemine cevaben… Video, televizyon yayını değildir.
  • İnsanlar Superman değil, normal kullanıcılarla konuşmak, onların söyledikleri ve önermeleriyle fikir dağarcıklarını değiştirmek istiyorlar. Bu çok net. Aynısını iki yıl önce ülkemize gelen Obama’nın sosyal medya danışmanı da söylemişti ve seçimi bu şekilde kazandıklarını dile getirmişti.
  • Bunu bu şekilde söylemek belki de kötü ama Melih Gökçek saldırgan tavrıyla aslında doğru bir iş yapıyor. En azından insanların kendisini takip etmesi için doğru bir iş yapıyor. Ama Gökçek’in takipçileri fikirlerini onunla yapılandırmıyor gibi gözüküyor. Yine de bu kısıtlı anketin sonuçlarıyla Gökçek insanların fikir yapısını değiştiremez demek çok afaki olur. Ama takipçi kazanmak için kesinlikle doğru bir üslup bunu her bilim adamı size söyleyecektir.
  • Gezi olayları gibi kendi iç dinamiği olan farklı konuların büyüme ve yayılma sebebi internet gibi gözüküyor. Bunu internetin kapatılması için değil bir tespit olarak söylüyorum. Görünen o ki televizyon seyreden kişilerin fikirleri Gezi olaylarını haksız bulmaya doğru gidiyor. Eğer birilerinin bu tip olayları yönetmek gibi bir niyeti varsa onlara televizyon ve gazeteleri daha izlenebilir hale getirmelerini öneririm.

İnternet ve sosyal medyanın gelişimini göz önünde bulundurursak bu çıkarımlarla toplumları iyi bir hatip olarak şık bir takım elbiseyle yönetmek çok mümkün gözükmüyor.