Sosyal Medya Politika anketiyle ilgili araştırmanın tüm yazılarına ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz
Sosyal medyanın politikayla ne alakası var? İşte temel sorumuz ve sorunumuz bu. Bu iki arasındaki giriş çıkışları incelemek için Arman Acar ile birlikte kendimizi riske atmak istedik. Bulacağımız cevaplar bize ve sosyal medyayı küçük çocukların tüm oyuncaklarını burunlarına soktuğu gibi kullanan politikacılara yol göstermesini umduk.
Arman Acar, hızlı düşünen ve işten kaçmayan biri olunca da hemen hızla bir anket düzenledik. Dünyanın en iyi ve bilimsel anketi değildi. Ama olaylar henüz üstünde sıcaklığını taşırken bu anketin yapılması gerekiyordu. Bu anlamda işe koyulduk.
Anketi hazırlarken bunun tüm dünyayı kapsayacak evrensel bilgiler vermeyeceğini biliyorduk. Zira bizim zaman ve kaynak eksikliğimizi göz önünde bulunduracak olursanız ortalama bizim takipçimiz bir kitlenin sesi olacağı gün gibi aşikardı. Ama kısa bir zaman dilimi içinde Serdar Kuzuloğlu gibi çok zamanlar kader birliği yaptığımız ve çok geniş bir yelpazeye hitap edebilen insanların gönüllü omuz desteği sayesinde anket ummadığımız bir çevreye yayılmış oldu.
Hakkını mutlaka vermek lazım, sosyal medya çevresi de bu ankete çok inandı ve gerçekten politikacılara yön ve hedef verme çabasıyla kıymetli dakikalarını vererek ülkeye hatta dünyaya artı bir kattı.
Anketi ne için yaptığımızı biraz daha açmak gerekirse… Biz birilerini ön plana çıkarmak, bir kesimin diğerinden daha iyi ya da kötü olduğunu kanıtlamaya çalışmaktansa bir fotoğraf çekmek istedik. Bu fotoğrafa farklı açılardan bakarak çapraz sorguları ön plana çıkarmak ve sosyal medyanın politik fikirlerin gelişimi üstündeki katkısını, insanların orada görmek istediği profili ortaya koymaya çalıştık.
Yaklaşık bin kişinin doldurduğu bu ankette demografik ortalamamız sosyal medya için yapılan diğer anketleri tutuyordu. Yaklaşık yüzde 60 civarlarında erkek ve 33.5 yaş ortalamasına sahip bir kitle çıktı karşımıza. Soruların hiçbirini zorunlu tutmamamıza rağmen birçoğuna neredeyse yüzde 100 oranında cevap aldık.
Gezi eylemlerine katılan veya onu haklı bulan kitle, demografisi hemen herkes tarafından aşağı yukarı tahmin edilebilen bir yapı içerdiği için bu soru bizim için anahtardı. Ankete katılanların yüzde 73’ü gezi eylemlerini haklı bulurken yüzde 19’u bir yere kadar bu eylemleri haklı buldu, yüzde 8’i ise haksız bulduğunu beyan etti. Bu sorunun sağlaması niteliğindeki Gezi olayları sırasında iktidar partisi söylemlerinin haklı olup olmadığını sorduğumuzda karşımıza yüzde 80 haklı, yüzde 10 bazen ve yüzde 10 haksızdı çıktı.